СТАНОВНИЦИ МРАМОРА, УГРОЖЕНИ КЛИЗИШТЕМ НА „НОВОЈ ЛОКАЦИЈИ“
24.02.2012

Захваљујући кредиту Развојне банке Савета Европе, који је Република Србија добила за изградњу станова за социјално становање, после седам година коначно ће бити решен проблем мештана насеља Мрамор у Градској општини Палилула, чије је куће уништило локално клизиште. Очекује се да Влада Републике Србије веома брзо донесе закључак који ће омогућити изградњу 1700 социјалних станова колико ће се градити у Србији као део програма подршке грађевинској индустрији.

По речима проф.др Игора Новаковића, председника општине Палилула и мр Милоша Симоновића, градоначелник Ниша, након овог закључка Владе, Градско Веће Ниша ће по хитном поступку донети одлуку а Градска стамбена агенција Ниш, која је носилац пројекта изградње станова у нашем граду кренуће у процедуру за расписивање тендера и избор извођача радова за изградњу 300 социјалних станова у Нишу.

Иначе, због клизишта у Мрамору, насељу у Градској општини Палилула које се налази на само 8 километара од центра Ниша, у протеклих неколико година због клизишта оштећено је или срушено више од 40 кућа. Захваљујући кредиту Европске банке за развој, залагању руководства општине Палилула и Града Ниша, али и одлучности мештана овај проблем ће напокон у потпуности бити решен.

Породице чији су објекти тешко страдали услед клизишта а грађевинска инспекција их је прогласила опасним, добиће свој нови дом. Једна ламела са четрдесетак станова из овог програма „станова за социјално становање“ намењена је за Мраморчане.

По речима челника општине Палилула и Града Ниша ова ламела, које ће се градити на булевару „Петра Аранђеловића“ у насељу Ледена стена је комунално опремљена а град је обезбедио све неопходне дозволе. На површини од пола хектара на поменутој локацији биће изграђено 237 станова, просечне површине 50 квадрата.